В периода 19-21 май 2017 г. се проведе съвместна учебно-тренировъчна спасителна акция с участието на членове на „Пещерно спасяване“, доброволно формирование „ДФ 112 – Пловдив” и „Планинско спасяване – област Пазарджик“. За пръв път се провежда съвместна тренировка между трите организации, като основна цел на акцията беше стиковане и обмяна на опит между членовете на различните организации.

Тренировката беше проведена в района на хижа „Марциганица” и стартира с кратък инструктаж за безопасност, след което спасителите тръгнаха към пещера „Топчика”. От там се предвиждаше да започне евакуацията на пострадала жена и да завърши на платото под хижата. След екипиране и обезопасяване на техничните участъци, транспортирането на носилката стартира от дъното на хоризонталните части на входния етаж на пещерата, а след това изнесена по скално ребро с денивелация от около 400 м.

Цялата акция завърши за 8 часа (слизането до пещерата и екипирането отне около 3 часа, а пренасянето на носилката с пострадалата около 5 часа).

След приключване се направи кратък брифинг, на който беше обсъдено провелото се мероприятие.

В начинанието участваха двайсет спасители (общо от всички организации), един лекар, четири души подпомагаща група, един пострадал и един видео-оператор.

Организаторите благодарят на всички спасители, подпомагащите и съпътстващи ги екипи, взели участие в тренировката, а също така и на пострадалата, която изтърпя всичко това без да мрънка и без да се оплаква.

Снимки от тренировъчна акция „Топчика“ на фейсбук страницата на Пещерно спасяване

Снимки: Красимир Колевски и Милен Нейчев