Инцидент в изоставена мина

На 09 април 2018 г. (понеделник), четирима души от пещерен клуб „Студенец”, Плевен и „Пещерно спасяване”, взеха участие в акция по издирване и изваждане тялото на 46 годишен мъж, паднал в пропаст в изоставената мина „Плакалница” над гр. Враца и изчезнал в подземните води на долната галерия.

В петък, Никола Дончев – Джонсън получава входящо обаждане от дежурния на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Враца. Разбира, че се е случил инцидент с предполагаем фатален край. Племенникът на пострадалия е бил на мястото и от него научават, че човек е паднал в наводнена шахта и повече не е видян. Въпреки че е изоставена, мината е често посещавана за нелегален добив на желязо. И това не е първи случай с пострадал. На мястото на инцидента има екип на ПСС, които ще предприемат издирване в някои от разклоненията на мината.

В неделя, дежурния на ПСС гр. Враца отново се обажда на Джонсъна и казва, че идирването е без резултат. Питат за съдействие за водолазен екип на „Пещерно спасяване“.

Най-близо до района се намира плевенския екип. В понеделник – Орлин Колов (Фори) организира група от общо четири души и се отправят към мина „Плакалница“.

Фори: „От входа на мината на 20 и съответно 30 метра се оказаха 2 отделни отвеса с дълбочина по 15 м водещи до наводнените галери. Първоначално беше екипиран и проверен вътрешния отвес и огледана водната галерия под него.

Тялото беше открито и извадено с помощта на водолазна екипировка. Оказа се в по-близката до входа пропаст в наводнената галерия на 10 метра навътре при дълбочина 2 метра.

От полицията и пожарната във Враца получихме пълна подкрепа и логистика.“

Участници в акцията:
Орлин Колов (Фори) – ръководител на акцията от „Пещерно спасяване“ и ПК „Студенец”
Мирослав Иванов – ПК „Студенец”
Георги Станчев – ПК „Студенец”
Милен Дихонов – ПК „Студенец”