Кратък разказ за зимния тренировъчен сбор на спасителите в пещери и пропасти “Картала – 2022”

Зимният тренировъчен сбор на спасителите в пещери  се проведе от 2 до 6 март, в района на хижа “Бодрост” – местност Картала в Рила.

Хижата е в част от планината, където нормално падат обилни снеговалежи. Това предполагаше добри възможности за обучение и тренировки в зимна планина.

Идеята на този, както и на предишните зимни сборове бе, да се види как сме подготвени за действия в зимни условия. Общо в сбора се включиха 35 спасители, няколко кандидат спасители и съмишленници на ПС.  Тази година  д-р м.  Даниел  Димитров (Дидо) от Варна, се включи активно в провеждането на занятията.

На 3.03 празнично – теренното занятие включваше – ходене със ски с повдигащи се пети и колани, снегоходки и пеш към района под хижа Македония, за да се потърсят места удобни за провеждане на занятия по лавинна безопасност. Групата бе относително скромна като брой, но мотивирана. Повечето от присъстващите приятели не можаха да устоят на изкушението на добре обработената, след прясно навалелия сняг и дълга като за нашите условия писта Картала. Сутринта още преди да започне работа лифта, бодра група се отправи към пистата. Те се усъвършенстваха в ски техника по обработен терен.

На следващия ден 4.03. пристигнаха лекторите от Планинска Спасителна Служба – Милен Братанов и Мирослав Стефанов. Милен изнесе стегната и съдържателна презентация за лавини и условя за възникването им. След нея тръгнахме на теренно занятие по пътеката за хижа Македония. 

Сн. 1 Замръзнал водопад по пътя към хижа Македония – (Сн. Десислава Стоянова).

Този път придвижването в една голяма и компактна група ни се отдаде по-добре от предишни години. Може би защото групата се водеше от Милен и Миро, та иначе леко хаотичния ни начин на придвижване бе избегнат. На следващи сборове, това простичко, важно умение ще трябва да се тренира отново и отново. 

На избрания склон бе организиран полигон за търсене на пострадали в „паднала лавина“. Така се обучавахме в ползване на лавинни локатори и сонди. 

Сн. 2 Милен Братанов от ПСС демонстрира принципите на ефективна работа с лавинен локатор (пипс) – (Сн. Владимир Георгиев). 

Сн.3 Групата бърза към „пострадал“ попаднал в лавина. Лопатите и лавинните сонди в този момент трябва да са в раниците – (Сн. Владимир Георгиев).

Направихме лавинен профил на югозападен склон и проведохме тестове за устойчивостта, или липсата на такава на снега. Много благодарности на Милен и Миро, които се раздаваха за да ни научат на полезни умения. Разбира се това с едно занятие не става! Така, че за  в бъдеще се надяваме те пак да се включват в обучението ни по тези теми! 

Сн. 4 Копане на снежен профил – някои копаят а друг се прави, че не копае… ама как копаеше секунди преди снимката! – (сн. Димитър Кожухаров).

Сн. 5 Милен обяснява как се използва лопатата при тест за устойчивост на снега -(Сн. Десислава Стоянова). 

Разбирането на снежната обстановка е важно за спасителите придвижващи се до и от пещери в зимни условия и по тежък терен. Както се казва „за да се образува лавина са необходими две условия – сняг и склон“!

В 19ч. – в столовата на хижата – любезно предоставена ни от хижаря й – Сергей, се проведе лекция на тема първа долекарска помощ при черепно-мозъчни травми. Доктора бе направил поредната интересна и добре онагледена лекция по темата за този винаги тежък тип травми.

На 5.03. отново имаше хора привлечени от пистата на Картала, но основната група проведе полезно, а и доста натоварено занятие по долекарска помощ под вещото ръководство на д-р Дидо.

Сн. 6 Упражнение по преместване и поставяне на пострадал в носилка (Сн. Иво Колчаков).

В 17ч. с леко (стандартно) закъснение започна общото събрание на Пещерно Спасяване. Събранието премина делово и в разбирателство. Даже някой на шега го нарече скучно. За приетите полезни решения ще има отделна информация. 

На 6.03 пък групата която предните дни не се вълползва от пистата, направи хубаво каране на ски. Е имаше вятър, малко снеговалеж и навявания по терена, но пък и това е полезно а и приятно. 

Хубаво бе, че в сбора участваха спасители от всички крайща на страната – включително от Варна и Бургас. За Варненци и Бургазлии пътят до Картала си бе наистина дълъг, но те са сериозни хора и това не ги спира.  

Направи ми впечетление, че спасителите, обръщат повече внимание на подходящата за зимни условия екипировка и най-вече на обувки, снегоходки и ски с „панти“. Добре ще е тази тенденция да продължи. 

            Отново всички разходи по провеждането на сбора бяха за сметка на участниците. 

Разказ: Димитър Кожухаров