Очертаващият се пореден дълъг ден пред компютъра рязко се промени около 14:00 часа след съобщение по фейсбук от Любомила Кривошиева: „Куче паднало в пропаст до село Бов, община Своге. Кучето е хъски или микс с хъски, според думите на жената. Тя е възрастна, трудно обяснява, но все пак успях да разбера, че кучето е там от поне 3 дни. Има много сняг в района. Идвала е пожарна и са си тръгнали без да направят нищо, защото трябвало човек с катераческа екипировка. Може ли някой да откликне? Жената ще покаже мястото. Според нея пропастта е много дълбока, едва ли чак 50 метра както казва, но явно е доста дълбоко.“

Веднага се свързвам с Любомила и от нея научавам телефона на жената подала сигнала. Кучето е живо след падане от скалите в непосредствена близост до водопада на село Бов. За щастие се е спряло на малка площадка на около 20 метра и не е продължило летежа си до дъното на отвеса. Собственикът му го вижда отгоре, но не може да стигне до него. Свързват се със спешен телефон 112, които подават сигнал до пожарната. Местните пожарникари обаче не разполагат с въже, и стопаните на кученцето започват тридневно търсене на помощ. Свързват се с няколко ветеринарни клиники. За щастие Любомила от фондация Дивите Животни (Wild Animals) споделя за проблема във фейсбук, от където научихме и ние.

Веднага започнахме да организираме акцията. Енчо се обажда на Джони за бус, че нашата кола е на ремонт. Междувременно се чуваме с още няколко членове на Пещерното спасяване, от които Венци се оказва в центъра на София, има екипировка със себе си и може да тръгне веднага. Енчо минава през „Клуба на пещерняка“ и събира необходимата екипировка за провеждането на подобна акция – въжета, ленти, планки и т.н. В 15:00 часа вече сме на път.

Междувременно ми се обажда Полина Ботева, репортер от БТВ, която има желание да отрази случая. Нямат възможност да изпратят екип от София, но пък екипът от Враца е на разположение и вече пътува през дефилето.

Срещаме се с леля Валя (жената подала сигнала) в Свогe и продължаваме към село Бов. В близост до скалите ни чака и собственика на кучето. В 17:20 сме на скалите над кучето.

Енчо екипира и се спуска надолу. Носи голяма празна прониквачка (раница от ПВЦ за проникване в пещери), с която евентуално да извади кучето и разбира се малко храна. Обажда се като стига при него. То е добре, радва му се и се гуши в него. Дава му да хапне и казва, че няма нужда друг да слиза и ще пробва да го вкара в прониквачката. Животинчето е все още уплашено и мисията „куче в прониквачка“ се оказва невъзможна. Връзва го и така започва да се изкатерва с него. Трудността идва не само от отвесните скали, но и от множеството боклук изхвърлен в дерето. За съжаление мястото е нерегламентирано сметище…

В 18:15 кучето е вече в ръцете на стопаните си след тридневното си бедствие на бовските скали!

Истината е, че кучето можеше да бъде спасено още часове след инцидента, ако информацията беше стигнала до нас. Днешната кучешка акция имаше щастлив завършек заради силата на социалните мрежи.

Участници от Пещерно спасяване: Енчо Енчев, Венцислав Иванов и Антония Влайкова.

Репортажът на БТВ за акцията.

Текст и снимки: Антония Влайкова

SuperWebTricks Loading...