В периода 17-19 ноември 2017 г. четирима членове на Пещерно Спасяване (Иво Колчаков – Пазарджик, Васил Георгиев – Пловдив, Стефан Златев – Варна и Антон Парталев – Плевен) взеха участие в международна тренировъчна спасителна акция, която се организира ежегодно от Сръбската спасителна служба.

Мястото на провеждане тази година отново беше в Източна Сърбия, в планината Мироч. Всички участници бяха настанени в училището на село Копана Главица. Тренировката се проведе в пещерата Суви Понор.

Въпреки сравнително малките размери на пещерата, терена беше със сложна морфология и предостави възможност за изграждане на сложни спасителни системи. 30 спасители бяха разпределени в 7 екипа за оказване помощ на двама пострадали, които бяха извадени от 40 и 163 метър на пещерата. Група от 25 души се занимаваше с цялата логистика. Акцията приключи успешно в рамките на 10 часа.

В мероприятието взеха участие пещерни спасители от Сърбия, България, Русия, Словения и Полша. Участваха също и представители от структурите на гражданска защита в Сърбия и Русия, както и местни пещерни клубове.

Текст и снимки: Антон Парталев

SuperWebTricks Loading...