Инцидент в пещера „Проходна”

27 април 2019

По време на въжената практика на „Курс по пещерно дело” на СПК „Акдемик“ – София на скалите при малкия вход на пещера „Проходна”, Карлуково, объркан млад мъж идва с молба за помощ при Анри Хаздай (пещерен спасител).

От обясненията не се разбира какво се е случило, но става ясно, че търси носилка, защото приятелката му (на 24 г.) е паднала и лежи на земята, без да може да се движи, с възможно счупване на крака. Информацията е изключително оскъдна, но все пак става ясно, че жената е паднала по пътеката, а не от скалите.

Големият вход на пещера
„Проходна”

Анри съобщава по радиостанцията на останалите спасители в региона за инцидента и заедно с Александър Янев, Любомир Иванов, Яни Макулев и Живко Генчев се отправят към мястото на инцидента.

Анри и Любо пристигат първи. Пострадалата лежи на пътеката отляво на големия вход, след дървените стълби, в посока „Задънен дол”. Намира се в съзнание, видимо контактна, със силна болка в крака. След кратък разговор и преценка на ситуацията се установява, че пострадалата се е подхлъзнала на пътеката, слизайки надолу, и при падането е счупила крака си в областта на пищяла. Започва подготовка за шиниране на крака и обездвижването му от глезена до бедрото. Поради слабата физическа подготовка на пострадалата се взима решение тя да бъде транспортирана с импровизирана носилка. Яни и Живко отиват да вземат мачете, аптечка, няколко прониквачки и помощни въжета за направата ѝ. Анри продължава да разговаря с пострадалата и придружаващите я за повече информация и разбира, че линейка не е викана, а са решили да я транспортират с личен автомобил – неприемливо в така създалата се ситуация.

12:35 – Сашо Янев се обажда на 112 за линейка.
12:45 – на пострадалата е дадена вода и аулин.
12:50 – Любо и Живко шинират крака.
13:00 – пристига мобилна платнена носилка на Бърза помощ – прекратява се направата на импровизираната въжена и пострадалата е поставена в носилката, която с леки модификации (за по-лесно транспортиране) е готова за носене.
13:05 – Анри съобщава по радиостанцията, че носилката тръгва и да я очакват при линейката.
13:20 – Пострадалата е в линейката.

Край на акцията

Заключение: Пещера „Проходна” е изключително популярна природна забележителност, която привлича многобройни туристи, особено през почивните и празнични дни. Подценяването на личните възможности, липсата на ясни инструкции за безопасното движение на територията на пещерата, както и прекомерната посещаемост, водят до неочаквани и неприятни ситуации, които с времето ще зачестяват, ако не се предприемат мерки за обезопасяване на достъпа.