Сигнал за просрочено контролно време, пещера Мижишница

Местност Мижишница. Снимка: Цветан Остромски

От 27 юли до 4 август 2019, в района на валог Мижишница, Враца се провежда планирана експедиция за проучване на някои от пещерите в близост. Достъпът до лагера е по лош черен път от х. Леденика.

Пещера Мижишница е трудна за проникване, като първите 150 м са предимно тесняци, след които има поредици от прагове и малки отвеси. При дъжд водата минава през входа, тесняците и отвесите.

Хронология

В 09:30 часа на 29 юли 2019 г. се получава сигнал от Павлин Димитров – Папи до Никола Дончев – Джонсъна (който не е в София) и до Владимир Георгиев, че трима души са влезнали в Мижишница на предишния ден по обед, и са пропуснали контролното си време. Междувременно през нощта е валял силен дъжд в района.

До около 10:00 ч. В. Георгиев провежда разговори с Таня Стоилова, Павлин Димитров, Яни Макулев, Стоян Кюркчиев от Пловдив.

Допълнителна информация

На предишния ден около 13:30 в Мижишница са влезнали Цецо Остромски, Ина Барова и Стоян Танев-Таната, за да екипират пещерата до дъното и да проучат някои части. По непотвърдена информация контролното им време е било 8 часа. Късно през нощта е завалял силен дъжд и е продължил няколко часа, а по прогноза вечерта на 29-ти се очакват още валежи.

Първоначалният сигнал идва през Таня от Мария Златкова, която е в лагера до пещерата с още 5-6 човека. Там няма телефонен обхват и най-близкото място за връзка е на около 15 минути пеша.

Предполага се, че хората в пещерата са затапени от водата, но не е ясно къде и в какво състояние. Поради характера на пещерата акция с изнасяне на носилка би била много трудна и дълга, така че за начало приоритета е една подготвена група да влезе и окаже първа помощ и да помогне на хората вътре с придвижването при нужда.

От София се приготвят за тръгване Владимир заедно с Яни, Павлин Димитров и Павел Бакалов, като тримата познават добре пещерата. В Пловдив се приготвят за по-късно тръгване Стоян Кюркчиев и още трима души.

12:00 – групата от София приготвя инвентар за спасяване и за подземен бивак, и в 12:20 тръгва към Враца.

14:30 – получава се обаждане от Мария, че всички са излезли от пещерата и са добре, така че акцията се прекратява. Групата от София през това време е в края на пътя до х. Леденика и решава да отиде до лагера.

Цецо, Таната и Ина дават още информация за проникването: Влезнали са в 13:30, но без да дадат контролно време. Тогава не е имало изгледи за дъжд. Около 00:30 през нощта приключват с екипирането и тръгват да излизат. Приблизително в 5:30 нивото на водата рязко се покачва и ги принуждава да спрат и да изчакат, тъй като излизането през тесняците и праговете би било опасно. Водата започва да намалява около 9:00, но те изчакват до 11:00 и започват да излизат. Навън са били около 14:15.

Препоръки от Пещерно спасяване

Да се дава контролно време при всяко проникване в пещера, и то да се спазва.

Да се избягва влизане в пещери, за които е известно, че има риск от наводняване, при нестабилна или лоша прогноза за времето. В случая участниците в експедицията споделят, че прогнозата, която са следили, е била за сухо време в неделя. Но според други сайтове са се очаквали дъждове през целия уикенд в западна България, така че влизането в подобна пещера е било рисково.