Награда за гражданска доблест и човешка доброта “Серафим” в категория организация

На 10.04.2023 г. в Нов български университет се проведе церемонията по връчването на наградите “Серафим”- награди за гражданска доблест и човешка доброта. Тази година акцентът беше върху хората и организациите участвали пряко или косвено в подпомагане на спасителните дейности в Турция.

Наградите “Серафим” се организират от президента Петър Стоянов, НБУ и инициативен комитет.

Награждаването беше в четири категории:

  • дарители;
  • индивидуална награда;
  • организация;
  • голямата награда “Серафим”;
  • отделно беше връчена специална индивидуална награда.

В категория дарители -наградата беше връчена на община Борино във връзка със събраните от нея средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

Индивидуалната награда получи Кирил Христов и кучето му Килиан, за участието му в издирване на затрупани хора от земетресението в Турция. С тяхна помощ бяха спасени 18 човека попаднали под развалините на срутилите се сгради.

Наградата за организация бе връчена на сдружение “Пещерно спасяване”, чиито членове участваха, като доброволци в издирвателни и спасителни акции на затрупани хора в град Антакия, област Хатай – Турция.

Голямата награда “Серафим” беше връчена на Националната асоциация на доброволците в република България и нейния председател Ясен Цветков. Благодарение на усилията положени от членовете на асоциацията, за пръв път в историята на България, спасителни екипи от доброволци заминаха, като сплотени отряди да помагат при ликвидирането на последствията от земетресението в Турция. 

Специалната индивидуална награда се присъди на д-р Берк Шабан, спомогнал за организирането на полевите задачи, участвал в оказването на медицинска помощ на десетки пострадали от земетресението и заедно с д-р Даниел Димитров извършили полеви хирургически интервенции.

“Пещерно спасяване” благодари за оказаната чест!