Разказ за зимния национален тренировъчен сбор на спасителите в пещери и пропасти “Белмекен – 2021”

Зимния тренировъчен сбор на спасителите в пещери  се проведе от 4 до 7 март 2021 г. в района на хижа “Христо Смирненски” – Белмекен в Източна Рила.

Хижата е разположена на асфалтовия път между м. Юндола и язовир Белмекен на 1860 m н.в. Надморската й височина и района, в който падат обилни снеговалежи гарантираше, че дори и в тази относително безснежна зима ще има достатъчно сняг за планираните занятия.

Целта на лагер-сбора бе да се проверят възможностите на спасителите от Пещерно спасяване за действя при зимни условия. По пещери се ходи и през зимата. В сбора се включиха и приятели от Планинско спасяване – Пазарджик. Част от тях са членове и на двете организации. Общо в сбора се включиха 44 спасители, кандидат спасители и съмишленници на Пещерно спасяване.  Съобразно възможностите в момента се проведоха опреснителни медицински занятия, като за целта използвахме презентации предоставени от д-р м. Михаил Вулджев. За съжаление заради ковид обстановката в страната д-р м.  Даниел  Димитров (Дидо) от Варна не можа да се включи поради работа в Ковид отделение. Да се надяваме, че при бъдещи прояви този силно мотивиран лекар ще може да присъства и да ни обучава. 

На 5.03 теренното занятие включваше – ходене със ски с повдигащи се пети и колани, снегоходки и/или пеш с котки от стената на яз. Белмекен към връх Белмекен и обратно. Усъвършенстване на ски-техниката по необработен и много твърд терен. Обучения по действия за самозадържане с пикел при подхлъзване по стръмен склон при различни първоначални положения на тялото на „подхлъзващият се“. Направен бе лавинен профил на източен склон. 

Връх Белмекен посрещна изкачилите се със слънчево време и силен, доста студен вятър. През целия ден групите работеха с портативни радиостанции и успешно  осъществяваха радиокомуникации.

За съжаление придвижването в една голяма и компактна група не ни се отдаде добре. За следващи сборове, това на пръв поглед просто умение ще трябва да се тренира отново. 

Част от групата участваща в упраженеията по самозадържане с пикел. 

Никак не е топло,въпреки слънчевото време – Бай Добри, Стоян (Страйки) и Васко. 

Участник от скиорската група слизащ към паркинга и чашата с топъл чай. 

В 18:30 ч. – в учебна зала – любезно предоставена ни от управителя на хижата се проведе презентация на тема първа долекарска помощ. Използвахме презентацията на д-р Мишо Вулджев, като в дискусията дейно участие взеха всички по-опитни спасители, както и по-младите ни приятели. 

След занятието имаше прожекция на филм с автор Димитър Димитров (Мушморок)  от ПК Искър, за проведените през юни м.г. тестове с динамометър за натоварвания на различни спасителни елементи проведени в района пещера Снежанка и скалите над село Церово. Самите тестове бяха организирани от Владимир Георгиев и Иво Колчаков, но това вече е друга история.

На 6.03 – събота се проведе следващото теренно занятие – в района под Славов връх. То включваше движение със ски с повдигащи се пети, снегоходки и/или пеш от хижа Христо Смирненски към билото под Славов връх. Там се проведе обучението по лавинна безопасност.  Направен бе лавинен профил на югоизточен склон. Проведоха се тренировки по самозадържане с пикел след подхлъзване по стръмен склон индивидуално и в свръзка. Приложиха се методи за търсена на пострадал в лавина. Тук ще вметна, че това е важно за спасителите придвижващи се до и от пещери в зимни условия и по тежък терен. Осъществихме усъвършенстване на ски техниката по необработен терен в района на върха. Отново бе показано грамотно използване на радиокомуникации от спасителите. Въпреки влошаващото се на моменти време, част от участниците стигнаха до Славов връх, а после се спуснаха със ски или пеш до хижата.

Копае се лавинен профил с дълбочина 2,50м. (сн. Александър Стоев)

Работа с лавинни сонди и един малък симпатяга, който има други интереси.  (сн. Александър Стоев).

Поглед от високо (дрона) към групите – самозадържащи се и правещи снежен профил. (сн. Александър Стоев). 

Дронът снима част от качилите се на Славов връх. (сн. Александър Стоев).

Рилска Панорама (сн. Александър Стоев). 

В 17:00 ч. с леко закъснение започна неформално обсъждане на насоките за развитие на Пещерно спасяване – новия устав, вътрешния правилник и други организационни въпроси. Дискусията се проведе в помещението на барбекюто със символично отопление, но с добро настроение и желание да подобрим дейността на организацията си. 

След дискусията се проведе вече традиционния благотворителен търг на планинарска екипировка воден както обикновенно перфектно от Орлин Атанасов (Плътния). Средствата от търга отиват за поддържане на дейността на Пещерно спасяване. Мисля, че водещият търга би могъл успешно да продава сняг на инуитите в Аляска, или пясък на бедуините обитаващи Арабския Полуостров. 

За съжаление не ни стигна времето за предвиденото обучение  по ски на пистата край хижата. Този пропуск се надявам да отстраним при следващи зимни сборове. Още повече, че имаме много добре подготвени в това отношение ски педагози. 

Хубаво бе, че участваха спасители от всички краища на страната – включително от Варна и Бургас. За тези приятели пътят си бе наистина дълъг.  

Присъстващите спасители бяха добре екипирани за зимни условия. Явно поуките от предишни зимни сборове са изиграли положителна роля. Разбира се лавинни локатори, сонди, лавинни лопатки ще е добре да имаме повече за бъдещи действия.

Всички разходи по провеждането на сбора бяха за сметка на участниците. 

В неделя преди отпътуване бе проведен неформален разбор на лагер – сбора. 

На връщане част от участниците се възползваха от Варварските минерални бани. 


Разказ: Димитър Кожухаров