Семинар по водно спасяване

В периода 29 юли – 3 август група от Пещерно Спасяване, в състав Владимир Георгиев, Красимир Колевски, Боян Георгиев, Ивон Трендафилова и Антон Парталев посети полуостров Халкидики, Гърция.

Повод за това бе ежегодния обучителен семинар по спасяване, организиран от доброволното гръцко формирование OFKATH (Ομιλος Φιλων Κυνηγων Ακτης Θερμαικου, Асоциация на приятели ловджии от залива Термаикос).

Той се проведе от 29 до 30 юли край градчето Неа Ираклиа на плажа „Сахара Бийч”. Пещерно Спасяване участва за втора поредна година. В семинара взеха участие над 90 човека от всички доброволни спасителни организации на Халкидики.

Бяха представени техники за водно спасяване, долекарска помощ и се проведоха тренировъчни практики. Нашето участие бе през втория ден. Групата ни показа на доброволците опростени въжени техники за осигуряване на човек, спускане и извличане на пострадал по склон и др. След приключване на събитието, по молба на OFKATH, проучихме района и открихме подходящ тренировъчен полигон в гр. Ормиля. Същия ще бъде използван за подготовка и обучение на гръцките доброволци от Халкидики.

В рамките на семинара посетихме намиращата се в близост световноизвестна пещера „Петралона”. Узнахме, че в този район има седем непроучени пещери. Ръководството на OFKATH пое ангажимент да съдейства за организиране на българо-гръцка експедиция за тяхното проучване и изследване.

Цялата група бе настанена в курортното селище Псакудя на брега на Егейско море. Бългаското участие в това събитие бе осъществено със съдействието и подкрепата на Анна и Петрос Мавроматис от Суп енд сърф стейшън „АЙОЛОС” Псакудя.

SuperWebTricks Loading...