Стенето 1997

Дата: 11.08. – 13.08.1997 г.

Пещера: няма име

Локация: м. “Хайдушко игрило”, р-т “Стенето”, Стара планина

В периода 11-13 август 1997 г. се проведе действителна, спасителна акция в пещера, намираща се в района на “Хайдушко игрило” в резерват “Стенето”, за изваждането на загиналите от задушаване иманяри:
Христо Петров Станков, 48 год. от гр. Г. Оряховица;
Николай Маринов Личев, 38 год. от гр. Плевен;
Кольо Костадинов, 49 год. от гр. Пловдив

Екипировката на пострадалите е непрофесионална: конопено въже 6-7 мм, капсул детонатори, кирки, лопати, малко осветление.

Събота, 9 август 1997 г.
Васил Найденов (гр. Троян), водач на иманярите, завежда горепосочената, иманярска група до входа на пещерата и се връща в Троян, с уговорката да ги чака на 10 август на Беклемето.

Неделя, 10.8.1997 г.
17:30 ч.

Васил Найденов и шофьор от Плевен чакат групата в уречения ден и час. Времето в района е ужасно – вали силен дъжд и духа вятър. Групата не се появява. Васил Найденов уговаря плевенския шофьор да слезне в Троян и да нощуват у тях.

Понеделник, 11.8.1997 г.
На сутринта, В. Найденов отива в района на пещерата. Намира непокътнат лагера, а въжето виси ненатегнато в пропастта. Тръгва обратно за гр. Троян.

15:00 ч.
В. Найденов съобщава в полицията и планинска спасителна служба – гр. Троян.

15:20 ч.
Петко Панамски (ПСС, гр. Троян) съобщава в централата на ПСС в гр. София.

16:00 ч.
Венелин Петров (ПСС, гр. София) подава сигнал към Трифон Даалиев – Трима иманяри не са се върнали от пещера, намираща се в Троянския балкан. Планинска спасителна служба прехвърля случая на АСО, като са готови да окажат необходимото съдействие.

Започва организацията по подготовката в две групи: една от Плевен и една от София. От троянските спасители, в момента никой не е наличен. Има съмнение за използване на взривни материали, затова Т. Даалиев предупреждава Сенко Газдов (гр. Плевен) да вземе химик, имайки предвид реалната опасност.

20:00 ч.
Плевенската (първа) група в състав: Сенко Газдов, Велен Маринов, Антон Бояджиев и Павлин Николов, пристига в полицията в гр. Троян. Взимат 2 бр. радиостанции от полицията.

21:00 ч.
От гр. София, тръгва втора група в състав: Трифон Даалиев, Веселин Мустаков, Кирил Данаилов, Росен Вътев и д-р Христо Червенков.

21:30 ч.
Първа група тръгва с УАЗ-ката на ПСС Троян за Чаушов дол. Към тях се присъединяват още: Емилия Гатева, Александър Радулов, Красен Георгиев (пещерняци от Троян) и Васил Найденов (водач на иманярите).

23:00 ч.
Първата група пристига в “Чаушов дол”.

Вторник, 12.8.1997 г.
01.00 ч.
Втора група пристига пред полицията на гр.Троян. След получаване на необходимата информация потеглят за Беклемето. Метеорологичните условия са неблагоприятни – гъста мъгла и силен вятър по билото.

02:00 ч.
С. Газдов (първа група) съобщава по радиостанцията на Петко Панамски, който ги чака с УАЗ-ката на билото, че във въпросната иманярска пещера е открил два трупа.

05:00 ч.
Поради лошите метеорологични условия, втора група все още не успява да се срещне със свръзката, която ще ги отведе до “Чаушов дол”. Взимат решение да се върнат до изходната си точка при паметника.

07:30 ч.
Видимостта значително се подобрява. Втора група прави втори опит, при който откриват дола, но там няма автомобил. Откриват следи от колата, както и следи от първа група, които водят надолу. (след радио-свръзката в 02:00 ч., П.Панамски слиза с превозното средство в гр. Троян, за да организира транспорта на помощна група спасители.) Група две взима решение да се върнат в гр. Троян за допълнителна информация.

Слизайки в гр. Троян, втора група се среща с П. Панамски и полицията и разбира, че иманярите са мъртви и ще трябва да се организира изваждането им от пещерата, както и транспортирането на телата до превозните средства.

Втора група, заедно с П. Панамски уточняват, кое е най-подходящото място за подстъп към пещерата в настоящата ситуация и не след дълго планинските спасители и полицията тръгват към мястото на инцидента.

Втора група остава за кратка почивка в града, след безсънната нощ, след което изпращат лекарят да пътува с автобус за София.

11:30 ч.
Втора група пристига в м. “Киселиците” (с. Черни Осъм) – изходен пункт за района. Взимат необходимият инвентар и тръгват по пътеката за “Бабина пизда”.

13:00 ч.
Втора група пристига до отвора на пещерата. Сенко Газдов и екипът му, вече са завързали първият иманяр. След реорганизация на системите, започва изтеглянето му. Наличието на газ не позволява по-дълъг престой в пещерата от 10 мин., като това налага честа смяна на спасителите.

16:00 ч.
Приключва изваждането и на трите тела. Паралелно с изтеглянето върви и свалянето им до транспортните средства. Изключителен синхрон между двата спасителни отряда.

Времетраенето на акцията от постъпване на сигнала до изваждане на пострадалите трае 24 часа, а самото изваждане и транспортиране 6 часа.
На 13 август сутринта Тр. Даалиев, подписва протокола съставен от следователя Николай Богданов от районна следствена служба гр. Троян.

В акцията бяха ангажирани:

  1. Пещерни спасители и пещерняци от Плевен – 5 души
  2. Пещерни спасители от София – 5 души
  3. Пещерняци и спасители от Троян – 3 души
  4. Планински спасители от Троян – 15 души
  5. Полиция – 3 души (Николай Богданов – следовател, Пламенка Богданова – стажант следовател и фотограф)
  6. Шофьори на автомобили и линейки – 5 души
  7. Превозни средства, участвали в акцията – 7 броя