Зимнa учебнa тренировка на Пещерно спасяване

В периода 19-22 март в района на Беклемето, Централна Стара планина се проведе учебно-тренировъчен сбор на Пещерно спасяване. В мероприятието взеха участие над 40 спасители и стажант-спасители от различни градове в България. Сборът е част от традиционната тренировъчна дейност на пещерните спасители. Tози път бе фокусиран върху подобряване уменията за преодоляване условията на зимната планина и ползването на специфична зимна екипировка (ски с панти, снегоходки, работа с лавинни уреди).
Всичко зимно, което предложи планината бе използвано пълноценно. Имаше и виелица и пресен сняг, което даде ясна индикация на участниците за нивото им на лична екипировка и от какво имат нужда при подобни екстремни условия.

Заниманията на открито включваха пистово и извън пистово каране на ски, ходене със ски с панти и снегоходки, оценка на зимното състояние на планината и превенция на рисковете, изготвяне на лавинен профил, търсене на пострадал в лавина с помощта на пипсове и лавинни сонди.

Валери Пелтеков, който води занятията със ски, работи основно върху усъвършенстване уменията на спасителите, като даде методика за по-нататъшно самостоятелна подготовка, както на писта така и извънпистово.

Освен заниманията на открито, спасителите опресниха и упражниха знанията си по долекарска помощ. Лекция с практическа част бе изнесена от д-р Бенджамин Метешев и Кирил Иванов. Лекцията включваше: реанимиране на пострадал чрез изкуствено дишане и сърдечен масаж, оценка и третиране на травми на опорно-двигателния апарат и повърхностни рани, превенция и долекарска помощ при хипотермия и измръзване, травми при продължително висене на въже и др. Зимнa учебнa тренировка на Пещерно спасяване, 19-22 март 1
В рамките на сбора бяха обсъдени и разгледани различни видовете носилки, който се ползват от спасителски екипи по света, техническите им характериситки и възможности за тяхното приложение в спасителски дейности у нас.

Идеи и предложения за следващ зимен лагер
Да бъде изцяло зимно ориентиран с усилена тренировка на различните тактики за придвижване със ски с панти. Да се поработи върху повишаване на скиорската техника на спасителите. Да се заложи изграждане на принудителни зимни биваци: иглу, снежна пещера. Да се наблегне на ориентирането в планината: употреба на GPS, зимна маркировка като ориентир и др. Тренировка с пипсове и сонди за откриване на пострадал при лавина.

Предложение за следваща треноровъчна пещерно-спасителска акция
Да се прекара спелеотелеком, и по него да се осъществява комуникация с екипите в пещерата. Да се ползват по-активно радиостанциите: всяка група да има и да се ползват както отвън така и в пещерата при места с явна видимост (отвеси и т.н.) за подобряване на комуникацията между групите. Да има казус с пострадал и как да му се окаже долекарска или лекарска помощ.

Изводи и препоръки
За организиране на тренировъчна зимна акция е необходимо специализирана екипировка, която спасителите си набавят сами. Екипировката е скъпа, затова и не всички могат да си набавят такава и да се включат пълноценно.

Добре би било да се наблегне върху общо физическата подготовка при провеждане на зимно спасителни акции.

Да се поработи и тренира повече със специфичния инвентар за долекарска помощ, с който разполагаме като: шини, вакум шини, матрак, яки. Да се потренира повече оказване на долекарска помощ от всички, да има дори и самостоятелни занимания, благодарение на филмчетата, които Бенджи предостави. Пример: самостоятелно може да се тренира върху различните видове превръзки.