Национален технически преглед на клубовете по пещерно дело “Карлуково 2015”, тренировка на Пещерно спасяване

На 1ви и 2ри май край с. Карлуково, известно с многобройните пещери, намиращи се в района, се проведоха: Национален технически преглед „Карлуково 2015” и тренировка на Пещерно спасяване.

В проявите взеха участие над 150 души от 18 клуба от цялата страна.

Техническият преглед е отборно състезание за млади пещерняци, като всеки отбор се състои от двама души. В програмата бяха заложени следните елементи: умения за връзване на възли, преминаване на траверс в пещера и въжена система, състояща се от парапет и тролей, изготвяне на карта на пещера, оказване на помощ на пострадал във вертикална пещера, изграждане на бивак и ориентиране по карта в местността.

Участие взеха 12 отбора от следните пещерни клубове: „Академик“ (София), „ПКСУ София“, „Черни връх“ (София), „Мездра“, „Луцифер“ (Търговище), „Варна“, „Саламандър“ (Стара Загора) и „Ъндърграунд“ (София).

Вечерта на 2ри май се състоя награждаване на най-добрите отбори. На първо място отбор „Лисици” от клуб „Академик“, на 2ро място отбор „Киви“ от „ПКСУ София“ и на 3то място отбор „Чук“ от „ПКСУ София“.
Бяха раздадени и поощрителни награди на следните състезатели:
Даниел Димитров от „Спелео клуб Варна“ за добро представяне; Цветан Цветанов от ПК „Мездра“ за голям напредък спрямо миналата година; Диана Неева от ПК „Черни връх“ за екипиране под стрес; Борислав Пауновски от „ПКСУ София“ за най-добро представяне при преминаване на траверс и прибиране на палатка; Анна Дамянлиева от „Академик“ за най-хладнокръвно представяне.

Събитието бе своеобразен повод за събиране на хора от пещерните клубове от цялата страна, по време на което младите членове на федерацията имаха възможност за изява, запознаване и обмяна на опит между тях и пещерняци, взели участия в предходни технически прегледи през годините.

Наградите бяха осигурени от магазини за екипировка Алпи (www.alpibg.com), Стената (www.stenata.com) и Аутсайдер (www.outsider-bg.com), фирма СпелеоГруп и Българска федерация по спелеология.

На 3ти май се проведе среща на инструктори по спелеология, на която бяха обсъдени методи и програми за обучение на млади пещерняци и тяхното осъвременяване.

По същото време (1ви и 2ри май) на малкия вход на пещера Проходна, с. Карлуково, се проведоха учебни тренировки на спасители от Пещерно спасяване. Бяха симулирани инциденти, при които пострадалият трябва да се обездвижи и пренесе безопасно с носилка през различни пещерни отвеси.
Подобни тренировки се провеждат няколко пъти годишно, в различни пещери, като се разиграват казуси, при които освен лекарска и долекарска помощ на пострадал, се набляга на употребата на специфични елементи за спасяване в пещери и пропасти.

За любителите на екстремните преживявания на големия вход на пещера Проходна (на височина от около 50 метра ), спасители от Пещерно спасяване направиха тролей, от който можеше да се скача с пандюл. Така нареченият скок пандюл представлява скачане (като при бънджито) и люлеене с голяма амплитуда. Именно махалото го доближава доста до летенето.

Допълнителна информация:
Българска федерация по спелеология (преименувана на общо събрание през 1990 г.) е наследник на Първото българско пещерно дружество, създадено през 1921 година. През годините пещерняци от БФСп са инициатори и участници в редица експедиции до едни от най-големите и дълбоки пещери в света.

Пещерно спасяване е доброволна, независима и неполитическа организация, осъществяваща дейности по спасяване в пещери и пропасти. Пещерно спасяване е член на Българска федерация по спелеология и Европейска асоциация по пещерно спасяване (European Cave Rescue Association).

SuperWebTricks Loading...