Духлата 1997

Дата: 23.12.1997 г.

Пещера: Духлата

Локация: с. Боснек

На 23 декември 1997 г. отново се проведе действителна акция в пещерата “Духлата”, намираща се в района на с. Боснек, Софийско за изваждането на останалите без осветление Петко Василев Младенов от София на 15 години и братовчед му Димитър Ташев от Перник на 14 години.

Понеделник, 22.12.1997 г.
09:00 ч.

В пещера “Духлата” влизат Петко Младенов (15 г.) и Димитър Ташев(14 г.).

Вторник, 23.12.1997 г.
14:05 ч.

Първият сигнал е получен малко след 14 часа от Тр. Даалиев, подаден от Огнян Балджийски от централата на ПСС. Сигналът е подаден от родителите на двете деца в централата на ПСС. След като ПСС е уведомено от родителите, се подава и втори сигнал от деца, на които пострадалите са съобщили, че отиват в пещерата Духлата.

14:10 ч.
Осъществена е връзка с Атанас Русев. С него се разбираме да се прибере в дома си, за да си вземе екипировката. Допълнителна информация ще получи на домашния си телефон. Провеждат се още няколко разговора с дежурния на ПСС – О. Балджийски за осигуряване на транспорт.
Транспортът е осигурен от бащата на Димитър Ташев.

15:30 ч.
Трифон Даалиев пристига в централата на ПСС. Информацията за срещата е предадена и на А. Русев.

16:10 ч.
А. Русев пристига в централата на ПСС.

16:15 ч.
Тръгваме за Духлата. От ПСС взимаме две портативни радиостанции за връзка с Черни връх при положение, че се наложи да искаме допълнителна помощ.

17:00 ч.
Пред входа на Духлата. Там са родителите на децата, роднини и няколко миньори. Преобличаме се и подготвяме осветлението.

17:15 ч.
Влизаме в пещерата.

17:40 ч.
Намираме двамата малко след прашните зали в добро състояние. От разговора с тях разбираме, че на връщане са изпуснали едното фенерче във водата, а на другото се изтощили батериите. С остатъка от светлина те стигат до вода и остават на едно място. В себе си имат и малко храна.
Имали халюцинации, непрекъснато са си мислили за близките, за дома и за топлите легла по време на 33 часовия си престой на тъмно между “Прашните зали” и зала “Уринарника”. На излизане споделиха с нас, че ги е страх да излезнат при родителите си, че е по-добре да останат в пещерата. По-малкият каза, че най-малко две години няма да помисли да влиза в пещера.

18.15 ч.
Децата са в прегръдките на майките си.

Спасителна група: Тр. Даалиев и А. Русев;
Спасители в готовност: Р. Вътев и К. Данаилов.

Транспортът и средствата за акцията бяха осигурени от родителите на останалите без осветление деца.
Останалото: организация, осветление, екипировка осигуриха АСО и ПСС.

Като заключение бих добавил, че акцията бе организирана добре и изваждането стана максимално бързо и сигурно. Други освен нашите спасители и водачи в Духлата не биха се справили. Минните спасители си стояха отвън. Полицията в Перник също не е могла да им помогне, а ПСС се обърна към нас.

Причините: никакъв опит и квалификация

Трифон Даалиев