Тренировъчна акция в Сърбия

От 2 до 4 декември 2016 колегите от „ГСС Сърбия” организираха тренировъчна акция по пещерно спасяване, на която бяха поканени и съседни държави.

От „Пещерно спасяване” в тренировката взе участие група от 9 човека.

Групата отпътува на 2-ри декември следобед към село Копана Главица, където се намира пещерата.

Пристигайки, се оказа че има над 50 участници от Сърбия, Словения, България и чак от Русия. За база се ползваше местното училище, в което имало цели 6 ученика, разпределени в 1 до 4 клас 🙂

Самата акция се проведе в събота на 3 декември. Пещерата е -239 м дълбока, с големи отвеси във входните части, и малки прагове и сравнително тесни и водни меандри долу.

За работата вътре спасителите бяха разделени на 5 екипа от по 6 човека, плюс екип телефонджии, фотограф, шефа и разни други. Общо скромната бройка от 37 човека. Смятахме да подадем пострадалия на ръце по отвесите и да спестим въжетата…

За да се уплътни времето, беше решено да изнесем две носилки: една от под отвесите и една от близо до дъното. На скицата на пещерата се вижда приблизително разположението на групите.

Карта на пещерата Ибрин Понор
Карта на пещерата Ибрин Понор

Влизането започна към 10:30. Пещерата беше екипирана, но имаше обичайните задръствания, липсващ инвентар и неработещи телефони. Към 15:00 носилките се раздвижиха.

Горната излезе за 3 часа, а долната за около 6.

Като цяло сработването беше добро, въпреки смесените интернационални групи. Всички знаеха какво се прави с дръжките на носилката и с елементите, само координацията отне известно време.
Разговорите бяха на българо-сръбско-руски плюс ръкомахане. Ако нищо не помогнеше, се минаваше и на английски.

Снимки от събитието на официалния сайт на организаторите.

Галерия със снимки от Владимир Георгиев и Антон Парталев:

SuperWebTricks Loading...