13-тa международнa среща на Европейската асоциация по пещерно спасяване – ECRA

Oт 14 до 17 ноември в Хърватия, в района на благоустроената пещера Баредин, Истрия се проведе 13-тата международна среща на Европейската асоциация по пещерно спасяване – ECRA, организирана от Комисията по пещерно спасяване на Хърватската планинска спасителна служба. Като част от срещата бе подготвена предварителна програма за 13 и 14 ноември, пак на същото място, включваща посещения на пещери и природни забележителности, сред които Роч – най-малкия град в света, национален парк „Брийони“ – обхващащ група от 14 адриатически острови с различна големина. Поради интензивните валежи не се осъществи планираното проникване в пещера „Рашпор“ с 200 метров входен отвес.

За пръв път предварителна програма, преди официалната среща, беше реализирана по време на 11-тата ECRA среща през 2017-та година в България с посещения на пещера Духлата, преход в Рила планина и посещения на исторически забележителности в София. А няколко дена преди това бе проведена и международна пещерно-спасителска тренировка в пещерите „Балабанова дупка“ и „Граничарската“, намиращи се в района на с. Комщица, Годеч. Идеята за подобен тип прояви, преди официалната среща, се възприе добре от Управителния съвет на ECRA и според възможностите на организаторите и в бъдеще ще бъдат подготвени събития, включващи разнообразни активности.  

С всяка следваща година ECRA форумите привличат все повече хора. Първоначално срещата бе насрочена за същите дати в Истанбул, Турция. За съжаление поради усложнената политическа обстановка в източната част на Турция и официални предупреждения, свързани със сигурността, се наложи промяна на мястото месец преди планираните дати. Въпреки организационните проблеми в последния момент, в Хърватия присъстваха над 75 пещерни спасители от Австрия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Италия, Канада, Македония, Норвегия, Полша, САЩ, Словения, Турция, Унгария, Чехия, Швейцария. От България се включиха 4 души – А. Влайкова, Е. Енчев, С. Сапункова и К. Топалов.

На всеки участник бе раздаден бадж с името и организацията, която представлява, както и отпечатана книжка с програмата и друга полезна информация. А. Влайкова изготви дизайн на плакати, промотиращи основните ECRA ценности като взаимопомощ, приятелство, обмяна на опит, международно сътрудничество. Бяха използвани снимки от разнообразни тренировъчни акции, сред които тези на исландския екстремен фотограф Sigurður Ólafur Sigurðsson, направени по време на международна тренировка в „Балабанова дупка“. Автори на другите фотографии са Дарко Бакшич и Марин Глушевич от Хърватия (HGSS).

Европейската среща по пещерно спасяване бе открита с официална церемония от Марко Раковац, председател на Комисията по пещерно спасяване на Хърватската планинска спасителна служба. Следваха речи на кмета на гр. Пореч, в чиито район е благоустроената пещера Баредин, началника на местната пожарна служба и Динко Новосел – председател на ECRA.  

Програмата продължи с основен панел, включващ презентации и дискусии за всички участници, и панели за помощните комисии към ECRA (медицинска, техническа, пещерно-водолазно-спасителска).

В общия панел Еди Катая от САЩ представи специфичните условия, при които се извършват спасителски дейности в глетчерни и лавови пещери, както и дейността на Националната комисия по пещерно спасяване на САЩ. Интерес предизвика презентацията на Андрю Муньоз от Канада „Преживяване близко до смъртта“, анализираща начина, по който човешкия мозък реагира в критични ситуации при инцидент.

Проведена бе и работна среща „Механизмът за гражданска защита на ЕС и модула за търсене и спасяване в пещери“, по инициатива на Макс Мерела от Словенското пещерно спасяване. По време на срещата Макс Мерела и Марко Закрайчек представиха подробно процеса по сертификацията. След дълга процедура стартирала през 2015 г. през юни 2018 г.  Словения успява да сертифицира свой екип, специализиран в издирване и спасяване в пещери. Малко по-късно и испански екип от гражданска защита получава сертификация по модула за издирване и спасяване в пещери. Всички членове на ECRA, заинтересовани относно сертификация по този механизъм, бяха поканени предварително от Макс Мерела да изготвят презентации на органзиациите си, които да бъдат представени на срещата, след което да се проведе планирания семинар. От името на нашата организация нямаше предварително подготвена презентация и С. Сапункова направи кратко устно представяне.  

Освен презентациите имаше и редица практически демонстрации и тестове. Дарко Бакшич презентира „Система за извличане на противотежест с помощно въже от 5 м.“.

По време на сесията на Комисията по разширяване на пасажи бяха презентирани законовите положения в различните страни, основни техники за разширяване, както и справяне с токсични газове и вентилиране на пространствата. Направена бе и практическа демонстрация за работа в пещера в условия на обгазяване, в която пещерния спасител е с маска и кислородна бутилка. Хърватски пещерни спасители демонстрираха система за вентилация, състояща се от полиетиленови тръби, през които въздуха се вкарва от мощен вентилатор, захранван от агрегат. Този способ на вентилация се използва и от други организации.

Акцент в панела на Техническата комисия бе подземната комуникация, тъй като информацията, по време на спасителни операции играе ключова роля. Италианският екип представи системата ERMES, проектирана и внедрена от  италианската CNSAS (Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico), която беше презентирана и предходната година в Касола. ERMES осъществява дигитално предаване на данни, включително звук и картина. Изключително полезно при инциденти, в които медицински екип трудно може да стигне до пострадал. В подобни случаи визуалната и аудио комуникация помага на медиците, да съдействат дистанционно за оказване на помощ на пострадалия. Освен вузалната връзка към ERMES има разработено приложение, което  подобрява и разширява обмена на медицински данни между пещерата и външния лагер. На настоящата среща бяха показани подобренията по ERMES 2 – втората версия на системата. По време на семинара установихме, че новата версия не изисква предварително конфигуриран хардуер и позволява да се комуникира с помощта на стандартни устройства (смартфони, таблети, лаптопи) със стандартни операционни системи (Android, iOS, Windows).

А. Влайкова и Е. Енчев демонстрираха разработената от Николай Гладнишки и Янко Кръчмаров подземна комуникационна система „Underground Communication system”, състояща се към момента от 2 модула и 3-ти в процес на изработка. При направените тестове установихме, че жичната комуникация е съвместима и работи перфектно с 3 други – италианска, хърватската, румънската (ползвана от словенското пещерно спасяване). Интерес предизвика RF модулa, който осъществява връзката от жична към радио-честотна комуникация. Самият модул, освен че е компактен има и опция за избор от 16 заложени честоти. RF модула е изключително полезен не само при акции, но и при експедиционна дейност. Спестява усилията по разпъване на кабел от входа на пещерата до базов лагер и естествено предизвика голям интерес. Джузепе Конти, председател на комисията, похвали работата на нашите инженери и иновацията с RF модула.

Бяха демонстрирани и други комуникационни системи като Cave-Link – система, която позволява да се изпращат и получават SMS, представена от хърватското пещерно спасяване. Никола 3 и HeyPhone, представени от BCRC (British Cave Rescue Consul), пък са най-новите разработки в сферата на безжичните комуникации. При тях единствено има нужда от коректно поставяне на антените, осигуряващи обхват на връзката.

Като извод бе посочено, че базираните на жици комуникационни системи изискват време и умения за прокарване на връзката, но от друга страна, предлагат много надеждно решение. Дигиталните системи позволяват на екипите да организират връзка за кратко време, но пък този тип системи са все още доста чувствителни за настройване спрямо външни фактори като влажност, почва, скала, начин на разположение на антените, от които зависи качеството на връзката.

Една от вечерите бе прожектиран хърватския филм „Лъч надежда“. Филмът е заснет по време на национална тренировка на хърватските пещерни спасители в системата „Лъч надежда“ (Zračak Nade 2, вход на 910 м н.в.) и пещера намираща се в тунела „Учка“ (Učka, вход на 500 м н.в.). Поради изключително тесните части в горната част на пещерата „Лъч надежда“ е невъзможно да се изкара носилка с пострадал пещерняк до входа и затова целта на упражнението е транспортирането на пострадал до изхода в тунела, като за целта трябва да се преодолеят сифони, намиращи се в пещерата в тунела „Учка“. За да излязат в тунела Учка, спасителите с носилката, трябва да преминат 400 м по вертикала и 1500 м по дължина, да гмурнат два сифона, да пренесат около 600 кг. пещерно и водолазно оборудване, а тунела Учка с дължина 5062 м, през който минава основния трафик от Риека към Пула да бъде четирикратно затворен. Предвид всичко изброено тази тренировка е класифицирана като една от най-сложните правени някога при пещерно спасяване и поради това е оценена като високо рискова. Акцията приключва за 25 часа.

Общото събрание на ECRA се проведе в събота вечерта. Динко Новосел, председател на организацията представи годишния доклад, а Курт Денщед – генерален секретар направи преглед на финансовата ситуация: приходи и разходи през изминалата година. Благодарение на събрания членски внос и ниските разходи в същото време, годишните финансови отчети отново са положителни. Динко Новосел докладва за срещата на ICAR 2019 в Закопане, Полша относно проявения интерес на ICAR в областта на пещерното спасяване.

След това ръководителите на комисиите на ECRA докладваха за дейностите през изминалата година.

През юли на извънредно общо събрание на ECRA бяха приети нови членове на организацията: ESOCAN – Испания, GOPR – Полша, NCRC – САЩ. В съответствие с Устава, новоприетите членове бяха утвърдени от Общото събрание. След това бяха приети още 3 нови организации: NGRT – Норвегия и CRS – Чехия като пълноправни членове и FUCZ – Босна и Херцеговина като асоцииран член. Към момента в Европейската асоциация по пещерно спасяване има 25 членуващи организации.   

В края на срещата, всички предствени организации, получиха като подарък по едно издание от хърватската книга „Спелеология“ (Speleologija).

Всички презентации, видео материали и повече информация за срещата, както и за членуващите в ECRA към момента организации, могат да бъдат намерени на уеб сайта на ECRA – caverescue.eu

Автори: А. Влайкова, Е. Енчев