In memoriam

Трифон Даалиев - Тръна

Днес (27.11.2019 г.) ни напусна Трифон Даалиев – Дедото. Пещерняк, aлпинист, спасител, фотограф, съпруг, баща и дядо. И макар, че края на всеки човек е предопределен, преминаването в отвъдното е момент за равносметка на всеки, който те е познавал – няма да имаме повече преживявания с теб.

Тепърва празнотата в нас ще се отвори и спомените ни ще се опитат да я запълнят. А такива спомени има в изобилие и всеки от нас ще се връща към тях…

През целия си съзнателен живот ти бе човекът, който нито за миг не загуби любовта си към пещерите и пещерното движение. Тази любов, която иsкреше в очите на Хера и Съра и за която още на младини получи прякора си Дедо. Уважението ни към твоите знания, умения и опит отрано те направиха Дедото на пещерняците и алпинистите. А за пещерното спасяване, в последните 25 години, направи всичко възможно за популяризирането и  развитието му у нас и в чужбина. Десетки пещерни спасители и стотици пещерняци ще са ти благодарни за това завинаги. Хилядите прекрасни снимки, оставени ни от теб, постоянно ще ни спомнят моментите при израстването ни като пещерняци. Спомените ти за живота на Трънката по пещерите се превърна в историята на пещерното движение у нас през последните 50 години. Трънливият ти характер на моменти е отстоявал правотата на твоята истина, в която си вярвал безприкословно.

Ти не се страхуваше от смъртта – очакваше я като нещо неизбежно. Получи любовта на близките си, уважението на приятелите си, удоволетворението от това как си живял. До последния си дъх живя с проблемите на пещерното дело и пещерното спасяване у нас. Напусна ни така, както ти си го представяше – изпълнил мисията си на тази земя.

Ще ни липсваш много.

Бъди благословен.

Валери Пелтеков, един от многото, останали с един приятел по-малко.