Акция по издирване на изчезнал човек

На 15 септември 2016 г. беше проведена акция по издирване на изчезнал човек в пещера Уске (Четирска), с. Четирци, обл. Кюстендил.

Изчезналият е в неизвестност от 7 април 2016 г.

В 10:00 часа от РПУ Кюстендил се свързват с Валери Пелтеков за помощ при издирването на изчезнал мъж, за който има съмнения, че е в пещерата. Мъжът е на 41 г., с умствени отклонения и е изчезнал преди 5 месеца, но едва на по-късен етап се разбира, че може би е искал да влезе в пещера Уске.

Предишния ден екип от ПБЗН (Пожарна безопасност и защита на населението) е влизал и на около 20-40 м навътре са намерили първо яке, а после и фенер. Пещерата е суха и хоризонтална, но тясна и екипът не е успял да влезе по-навътре. Якето е разпознато от бабата на изчезналия.

След разговори с полицията се организира среща в с. Невестино и около 15:00 часа пристигат Антония Влайкова, Владимир Георгиев и Енчо Енчев. Полицията дава допълнителна информация, че изчезналият е бил много подвижен, нисък и слаб, така че е възможно да е преминал и през много тесни участъци. Бил е облечен със зелен пуловер и син анцуг.

mapВ 15:35 в пещерата влизат Владимир и Енчо за първоначален оглед, сравнявайки галериите с разпечатаната карта. Оглеждат основната галерия до края и на връщане намират тялото зад завой в тясно разклонение вдясно, на около 25 м от входа. Участъкът е тесен, но не дотолкова, че да се заклещи слаб човек. Тялото е в посока навън, с ръка под главата и присвити крака, сякаш в поза за почивка. Направен е снимков материал за документация, който е показан на служителите на РУ Кюстендил, чакащи пред входа на пещерата. След разговори с прокуратурата и съдебния лекар, разследващия полицай дава разрешение да се извади тялото. То е в напреднал стадий на разложение и е в труднодостъпно място, което усложнява процедурата по изваждането му. Енчо и Владимир подготвят PVC платнище и помощни въженца за извличането на тялото от тесняка. От ПБЗН осигуряват три противогаза и ръкавици за работа.

В 18:05 влиза екип от 4 души: Владимир Георгиев, Енчо Енчев и Антония Влайкова от Пещерно спасяване и Владимир, служител на ПБЗН. Антония документира разположението на тялото с фотоапарат, предоставен от полицията, а останалите са със задача да го извадят, по възможност ненарушавайки целостта му.

В рамките на час тримата разкопават подхода към тесняка. След това Владимир и Енчо връзват тялото с примка и с помощта на платнището го извличат през тесняка и завоя до основната галерия. След дългия престой то е изсъхнало и много леко.

В 20:05 изваждат тялото пред пещерата за оглед от полицията и го свалят до линейката.

Най-вероятно инцидентът е в следствие на повреда или свършване на батериите на фенерчето, което е намерено наблизо. Предполага се, че пострадалият се е загубил в тесните галерии, не е могъл да излезе и е починал от хипотермия и изтощение. Не е известно и колко време след изчезването си и в какво състояние е влязъл в пещерата. Тя е суха и топла, така че ако издирването в пещерата е било проведено до 1-2 дена след изчезването му е имало шанс да бъде открит жив.