Единадесета Европейска среща по пещерно спасяване

Участници в 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване. Фото: Елизавета Ровка

От 5 до 8 октомври в Национален център за обучение на Червения кръст, Долни Лозен, София се проведе 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване. В проявата взеха участие представители на пещерно-спасителски организации от Австрия, България, Великобритания, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска, Швейцария. Общ брой участници – 41 от чужбина и 21 от България.

Събитието бе организирано от Българска федерация по спелеология и Пещерно спасяване – България, с частичното финансиране на Министерство на младежта и спорта.

Пълният текст на отчета в пдф формат.

Костадин Чифлигаров, представител на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, връчва поздравителен адрес на Пещерно спасяване.
Фото: Елизавета Ровка

Европейската среща по пещерно спасяване бе открита с официална церемония от Антония Влайкова, председател на Европейската комисия по пещерно спасяване към Европейската федерация по спелеология. Владимир Георгиев запозна присъстващите с резултатите от международната тренировка, провела се дни преди срещата, в пещерите Балабанова дупка и Граничарската. От името на Българска федерация по спелеология и Пещерно спасяване, доц. д-р Явор Шопов, председател на Българска федерация по спелеология, връчи почетни грамоти на ръководителя и на водолазите, участвали в една от най-тежките спасителски операции в страната през 2016 г., провела се в пещера „Големия извор“, с. Кипилово.

Поздравителен адрес към Пещерно спасяване – България бе поднесен от Костадин Чифлигаров, представител на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението. Приветствия към участниците изказаха инж. Иван Видоловски, председател на Националната асоциация на доброволците в Репубика България, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба към БЧК.

Динко Новосел – Хърватска, председател на Европейската асоциация по пещерно спасяване разказа за идеите и целите на Европейската асоциация по пещерно спасяване.

Дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“

Програмата продължи с дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“.

В сесията участваха Управителния съвет на Европейската асоциация по пещерно спасяване, председателят на комисията по пещерно спасяване към Европейската федерация по спелеология, представители на комисията по пещерно спасяване към Международния спелеоложки съюз, ръководители и представители на пещерно-спасителски организации от Европа, представители на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, Националната асоциация на доброволците в Репубика България, Планинска спасителна служба към БЧК.

Дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“.
Фото: Елизавета Ровка

Бяха презентирани дейностите на пещерно-спасителски организации от Европа и начините им за работа с властите на местно ниво.

Подобен диспут се провежда за пръв път в България. Надяваме се да бъде отправна точка за последващи дебати, при които статуса на пещерен спасител – доброволец, да бъде регламентиран.

Участниците в дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“.
Фото: Елизавета Ровка

Презентации, лекции и практически упражнения

Срещата продължи с презентации, лекции, обсъждания и практически упражнения, свързани с различните аспекти на пещерното спасяване.

Спасяване на пострадал от въже

Едно от атрактивните и полезни занятия бе демонстрацията по спасяване на пострадал от въже с импровизирани методи, което се явява животоспасяваща техника, необходима да се владее от всички пещерняци. Участници от България, Хърватска, Полша и Унгария показаха няколко метода за спасяване с минимална екипировка.

Фото: Елизавета Ровка

Тестването на екипировка и техники, използвани в пещерното спасяване

Друг основен аспект от срещата беше тестването на екипировка и техники, използвани в пещерното спасяване. Проведоха се експерименти, при които с помощта на измервателен уред – динамометър, бяха измерени натоварванията във въжетата и опорите при извличане на носилка с пострадал, така че да е гарантирана сигурността на пострадалия и спасителите. Също така беше тествана здравината на скъсване на различни видове опори и въжета, използвани при изграждане на системи за проникване и спасяване в пещери.

Фото: Елизавета Ровка

Презентации

Други сесии, включени в програмата на 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване бяха:

От пещерняци за пещерняци: 50 гoдини Комисия по пещерно спасяване към UIS, Споразумението „Агтелек“, подписано в Агтелек, Унгария през 2007 г., презентация на Гюла Хедеуш (Унгарско пещерно спасяване, помощник секретар в UIS и член на Комисията по пещерно спасяване към UIS);

Европейски проекти и финансиране – презентация на Дора Тамаши (Унгарско пещерно спасяване);

Организиране на големи пещерно-спасителски акции – презентация на Алберто Убертини (Национален алпийски и пещерно спасителски корпус – Италия, заместник председател на ECRA);

Дискусия относно бази данни, уеб сайт и комуникация, водена от Антония Влайкова (Пещерно спасяване – България, Председател на комисията по пещерно спасяване към FSE);

Издирване на хора в лабиринт, алгоритми и тактики – презентация на Ирис Колер (Австрийско пещерно спасяване)

Общо събрание

На 6 октомври бе проведено общо събрание на ECRA. По време на събранието бяха предложени за създаване нови комисии: техническа и пещерно-водолазна. Медицинска комисия официално има анонсирана от 2016 г., от срещата в Сплит, с председател Лана Донлагич (Хърватска). Бяха гласувани председателите на новосъздадените комисии: Джузепе Конти (Италия), председател на техническата комисия и Робърт Анжич (Словения), председател на комисията по пещерно гмуркане. Бюрото на ECRA информира за 4 нови молби за членство в асоциацията: Speleo-Secours Switzerland, GRJ (Cave Rescue Group) – Poland, Cave Rescue Commission – Turkey, Federação Portuguesa de Espeleologia.

Общото събрание гласува за приемане на новите членове.

Към момента броят организации, членове на ECRA e 19

British Cave Rescue Council (BCRC)

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico – CNSAS

Corpul Român Salvaspeo – CORSA

Gorska Služba Spašavanja Crne Gore

Höhlenrettungsverbund Deutschland (HRVD)

Gorska Služba Spasavanja Srbije – GSS RS

Hoehlenrettung Baden-Württemberg e.V.

Verein für Höhlenkunde in München

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja – HGSS

Jamarska Reševalna Služba Slovenije – JRS

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Österreichische Höhlenrettung (ÖHR) / Austrian Cave Rescue Association

Österreichischer Höhlenrettungsdienst

Пещерно спасяване

Savez Gorskih Službi Spašavanja u BiH – GSSUBIH

Speleo-Secours Switzerland

GRJ (Cave Rescue Group) – Poland

Cave Rescue Commission – Turkey

Federação Portuguesa de Espeleologia

Вечерите се прожектираха снимки и филми. За пръв път пред публика бе показан италианският филм за изключително тежката пещерно-спасителска акция в пещера Riesending, през 2014 г., в която участваха над 200 спасители от Австрия, Германия, Швейцария, Италия и Хърватска. Също така бе показан филм, създаден по повод 50-годишнината на UIS (1965-2015).

Пещерно-водолазна тренировка

В събота, на 7 октомври, се проведе пещерно-водолазна тренировка в пещера Душника с участието на пещерни спасители и специално обучени пещерни водолази от България, Словения, Сърбия и Унгария. Целта на тренировката беше да се извади пострадал, който се намира зад сифон. Сифоните са пещерни галерии, изцяло запълнени с вода. Водолазите трябваше да се гмурнат и да прекарат носилката от другата страна на сифона, да окажат долекарска помощ, да оборудват пострадалия с маска и апарат за подаване на въздух, и пак с помощта на носилката да го извадят извън пещерата.

Пещерно-водолазна тренировка в пещера „Душника“
Фото: Красимир Колевски

Пещерно-водолазната тренировка в пещера „Душника“ бе отразена по националния канал BTV.

Програма преди официалната среща

В дните преди 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване бяха организирани посещения на пещера Духла, най-дългата пещера в България с лабиринтни галерии от 18 км и изключително красиви образувания.

Пещера „Духла“
Снимка: Антон Парталев

Беше планирано изкачване на връх Мусала (2925 м), най-висок на Балканския полуостров, което бе заменено с преход в по-ниските части на планината, поради неблагоприятно време, и посещения на исторически забележителности в София.