Есенен тренировъчен сбор на Пещерно спасяване

Есенният тренировъчен лагер-сбор на „Пещерно спасяване” се проведе в района на с. Комщица, Годеч, в периода 28 септември – 1 октомври 2017.

В сбора участваха 22 пещерни спасители от България, 1 лекар, 4-ма представители от БФСп и 8 чуждестранни спасители от Англия, Полша, Австрия и Словения.

Присъстваше също и професионален фотограф от Исландия, работещ по свой проект за популяризиране на доброволчески спасителни служби в Европа.

Бяха направени 3 тренировъчни акции в пещерите Балабанова дупка и Граничарската.

На 29 септември група от 18 спасители проведе акция в Балабанова дупка. Участниците бяха разделени на медицински екип, комуникационен екип, както и две технически групи за екипиране за носилка на трудните участъци на пещерата.

Медицинският екип импровизира лагер за пострадалия в зала „Средец“ в пещерата. От входа до там беше прокаран и жичен телефон, чрез който да се докладва на ръководителя на акцията, да се следи състоянието на пострадалия, и да се комуникира със спасителските групи вътре. Беше направен тест и на английският безжичен телефон „Nicola 3” за директна връзка между входа и залата. Пострадалият беше затоплен, след което имобилизиран в носилка и изнесен от пещерата за около 4 часа.

На 30 септември, при наличието на повече хора, бяха проведени две акции. Малка група от 8 човека отиде отново в Балабанова дупка, за да проведе по-къса тренировъчна акция, както и да събере инвентара и телефонния кабел от предишния ден.

През това време 20 човека проведоха акция в отвесната пещера Граничарската. Отново имаше медицински екип, както и множество групи за екипиране на отвесите за преминаване на носилка. Пещерата е с дълбочина около -80 м, като носилката тръгна от -60 м. Въпреки неголямата дълбочина, изнасянето на носилка е трудно, поради множеството тесни галерии и завои. Подготовката на спасителските системи отне около 4 часа, а самото извличане на носилката 3.5 часа.

Вечерта на 30 септември исландският фотограф направи презентация на проекта си. Целта му е чрез фотоизложба да популяризира работата на доброволците в различни спасителни скужби. До този момент е посетил служби от Исландия, Англия, Швейцария, Италия, както и вече България.

Снимки от Балабанова дупка. Фото: Sigurður Ólafur Sigurðsson

SuperWebTricks Loading...